top of page

Help, we worden zwaarder!

We leven in een tijd waarin we onszelf per auto of trein vervoeren, veel tv kijken en zittend werk doen. Bewegen is niet vanzelfsprekend meer. Wel kunnen we 24 uur lang aan eten komen. Van gezond tot ongezond en van goedkoop tot sterk aan de prijs. Met als resultaat een hogere voedselinname dan enkele jaren geleden. Een hoge inname en een laag verbruik, dat is vragen om gevolgen en moeilijkheden.


Redenen voor overgewicht

Het percentage van mensen met overgewicht of obesitas groeit hard en het ziet er naar uit dat het voorlopig nog wel even door blijft groeien. Waarom nemen we meer energie in dan dat we verbruiken?


Iedereen komt om andere redenen aan in gewicht maar als we een algemene oorzaak aan moeten wijzen, dan zijn dat er twee. Enerzijds is het genetisch in de vorm van epigenetica. Een ingewikkeld verhaal waar nog veel onderzoek naar gedaan wordt, maar het komt erop neer dat eetgewoonten de activiteit of inactiviteit van genen bepalen en dit wordt van ouder op kind doorgegeven. Anderzijds zijn het onze omgevingsfactoren. En hun impact is gigantisch.


Leven in een obesogene omgeving

Dankzij de vele reclames en prijsacties worden we continu aangemoedigd te eten. Voeding is tegenwoordig 24/7 beschikbaar en er zijn veel calorierijke -maar niet vullende- producten op de markt gekomen. De verleiding om te veel en te vaak te eten en te drinken is hierdoor groter dan ooit.


Daarnaast hebben we in Nederland goede wegen en is het openbaar vervoer beschikbaar voor iedereen. We komen overal met de hulp van moderne technologie en dan hebben we in veel gevallen ook nog een auto voor de deur. Of twee. Kortom, de noodzaak om te bewegen is afgenomen.


Tel daar de lange dagen die we achter een scherm doorbrengen, het vele zitten en de toenemende stressgevoelens bij op en het moge duidelijk zijn: we leven in een obesogene omgeving.


De maatschappelijke ontwikkelingen zijn de bakermat van overgewicht. Jouw huidige eetpatroon, je voorgaande eetpatronen en jouw lichamelijk activiteiten beïnvloeden je lichaamsgewicht. We spreken van overgewicht wanneer iemand een BMI (maat die laat zien of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lengte) heeft van hoger dan 25 heeft. Bij hoger dan 30 val je in de categorie van obesitas.


Wanneer je meer energie vanuit eten en drinken inneemt dan dat je verbruikt, krijg je te maken overgewicht. Het overschot aan energie slaat je lichaam op als vet. Hoe groter de vetopslag, hoe hoger de cijfers op je weegschaal. Zowel overgewicht als obesitas kunnen leiden tot gezondheidsproblemen.


Gevolgen van overgewicht

1. Je krijgt een verhoogd risico op Diabetes type 2, oftewel suikerziekte. Door een te hoge suikerwaarde in het bloed kunnen hart- en vaatziekten ontstaan en ook chronische nierschade en slechtziendheid liggen op de loer.


2. Je bloeddruk wordt hoger waardoor de kans op hart- en vaatziekten groter wordt. Ook krijg je te maken met veel hoofdpijn, vermoeidheid, buiten adem en rusteloosheid. Niet fijn.


3. Overgewicht brengt een groter risico op kanker met zich mee. Onder andere kanker van de slokdarm, dikke darm, alvleesklier, nieren, borst (ook bij mannen!), baarmoeder en eierstokken.


4. Voor de vrouwen onder ons: overgewicht kan menstruatiestoornissen veroorzaken.


5. Vaak gaan overgewicht en obesitas gepaard met fysieke belemmeringen zoals minder goed kunnen opstaan, (trap)lopen en/of pijn aan gewrichten. Spelen met (klein)kinderen, klussen in huis of op vakantie gaan worden een uitdaging.


6. Heb je een wens voor een gezin met kinderen? Wanneer je te maken met het overgewicht kunnen er vruchtbaarheidsproblemen opspelen. Zowel bij mannen als vrouwen.


7. Overgewicht beïnvloedt je mentale gezondheid. Dit kan een oorzaak zijn van het zwaarder zijn, maar we leven helaas ook in een wereld waar stigmatisering en discriminatie nog steeds gaande is. Dit kan leiden tot een negatief zelfbeeld en psychische klachten.


Zo kan je overgewicht aanpakken

De beste manier om overgewicht aan te pakken? Kies voor een gezond eet- en beweegpatroon en verdeel het aannemen van een fitte levensstijl in kleine stappen om het ook daadwerkelijk vol te houden.


Om een goede basis te leggen voor een nieuw voedingspatroon, is het slim om dit in beheersbare stapjes te doen. Het heeft namelijk helemaal geen zin om alles in één keer om te gooien. Je wil het wel maar de verandering is vaak té abrupt waardoor het risico op afhaken al snel om de hoek komt kijken.


Het duurde even voordat het extra gewicht eraan zat, neem dan ook de tijd om het er weer af te krijgen. Voeg per week twee gezonde keuze aan je voeding toe en haal er tegelijkertijd één ongezonde keuze vanaf.


Vervang bijvoorbeeld eerst je suikers door de juiste koolhydraten. Dit zijn ook suikers maar dan de gezonde variant van het stel.


Langzame koolhydraten zijn goede koolhydraten. Ze zitten nogal complex in elkaar en dus heeft je lichaam even de tijd nodig om ze te kunnen verteren. Hoe langer het duurt, hoe minder snel je weer honger hebt. Je voedselinname wordt zo een stuk lager. Volkoren brood, zilvervliesrijst, volkoren pasta, peulvruchten, groente en fruit allemaal voorbeelden van goede koolhydraten. Als bonus zitten deze producten ook nog eens vol met vezels. Die maken het bezoekje aan de WC na de spijsvertering weer een stukkie makkelijker. Volgende stap is het verminderen van je vetinname en daarna ga je aan de slag met het verhogen van je eiwitinname.


Door jezelf niet gelijk alles te verbieden, houd je een gezonde levensstijl veel makkelijker vol. En wees gerust, een maaltijd met veel calorieën kan best een keertje. Ook wanneer je aan het afvallen bent. Sterker nog, JUIST als je aan het afvallen bent. Sta jezelf één keer per maand een hoge calorie inname toe en je zal zien dat het risico op terugvallen of helemaal afhaken aanzienlijk afneemt. Beloofd!



Koolhydraten eten terwijl je wilt afvallen? De één zegt dat je er niets van mag eten, de ander zegt dat ze juist heel gezond zijn. Dus hoe zit dat nou precies? Moet je nu wel of geen koolhydraten eten wanneer je wilt afvallen? Je leest mijn antwoord in deze blog.





Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page