top of page
DertienVoedingenBeweging_Nikkivanderpost16.png

LEUK JE TE ONTMOETEN

Dit is mijn verhaal

DertienVoedingenBeweging_Nikkivanderpost_kleur1.png
DertienVoedingenBeweging_Nikkivanderpost_kleur8.png

Dankzij de huidige dieetcultuur, zijn wij het spoor bijster als het aankomt over voeding en beweging. Het grootste probleem daarvan? We weten niet meer hoe we moeten luisteren naar ons lichaam.

Mijn naam is Nikki, ervaring- en voedingsdeskundige. Om maar gelijk met de deur in huis vallen: voeding is niet altijd mijn beste vriend geweest.

Van mijn veertiende tot achttiende had ik een eetstoornis (anorexia). Een sterke drang naar controle was de boosdoener. Nu leef ik al een aantal jaar met een prikkelbaar darmsyndroom wat wederom een eetprobleem met zich meebrengt. Ik krijg geen hongersignaal waardoor ik onbedoeld 'vergeet' te eten. Ik heb dan ook ondergewicht en kom moeilijk aan in gewicht.

In een wereld vol diëten is moeite met aankomen iets onpopulairs. Uitspraken zoals “Gewoon meer eten joh”, of “Dat is ideaal, jij kan alles eten” hoor ik dan ook bijna dagelijks. Was het maar zo simpel.

We mogen dan wel in een tijdperk van body positivity leven, we oordelen er nog steeds flink op los. Ongevraagde voedingsadviezen
wanneer je iets eet wat niet ‘gezond’ is of minder beweegt dan 'zou moeten'. Een opgetrokken wenkbrauw als je te licht bent of te zwaar. We eten (en leven) vanuit externe signalen en luisteren niet meer naar ons eigen lichaam en hoofd. 

Door de jaren heen heb ik veel voedingstrajecten gevolgd om proberen aan te komen. En één ding viel me steeds weer op: het is onmogelijk om het lang vol te houden. Alle regels, volle ingrediënten en de enorme portiegrootte begonnen mij tegen te staan. Eten werd een moetje. Alweer. Toen ik in 2017 voor de zoveelste keer vier bekers chocolademelk moest drinken om aan calorieën te komen, heb ik het roer omgegooid. 

Ik heb mijn voeding aangepast door alle algemeenheden en zogenaamde regeltjes overboord te gooien en ben naar mijn eigen lichaam gaan luisteren. Wat zegt mijn lichaam mij? Dat bleek heel veel te zijn.

Ik kreeg rust in mijn hoofd, de druk ging eraf en mijn buik werd direct handelbaar. Het lukte mij om aan te komen op een manier waar ik mij goed bij voelde. Sporten ging beter en ik durfde weer met een gerust hart alle sociale dingen te doen die ik wilde. 

Maar de belangrijkste winst? Ik voelde mij weer zelfverzekerder, zat lekker in mijn vel en durfde mijzelf weer te zijn. 

Ik heb geleerd mijn lichaam te volgen

En dát.. dat gun ik iedereen. Daarom is het tijd om uit de dieetcultuur te stappen!

Want die dieetcultuur? Die is overal en altijd aanwezig. Het hebben van een slank lichaam is de maatstaaf voor een fit en gezond leven. Pas als je slank bent, kan je gelukkig zijn. En iedereen die dat niet is? Die mag calorieën tellen tot die een ons weegt.

Hoe mensen om je heen over eten praten en wat je ziet op social media of televisie vormt jouw overtuigingen rondom eten. Misschien denk je nu: nou, daar heb ik helemaal geen last van. Maar weet je dat zeker? Vraag je maar eens af welke dingen je hebt laten staan omdat je ooit hebt gelezen dat het niet goed voor je is. Wanneer heb je voor het laatst gezegd dat je ‘gezondigd’ hebt? Of dat je ‘na acht uur niet meer mag eten want dan kom je aan’. Allemaal voorbeelden van gedachtes uit de dieetcultuur. Ingegeven door het idee dat een slanker lichaam goed is voor je gezondheid.

Maar hoe f***d-up (Pardon, mon French) is het eigenlijk dat we dagelijks de boodschap krijgen dat we niet goed genoeg zijn? Dat we ons lichaam moeten veranderen. En zonder ‘wilskracht’ want die schijnen we niet te hebben. We lijken vergeten te zijn dat gezondheid veel meer is dan gewicht en formaat.

Dat moet stoppen.

Eén ambitie. Eén actie. Meerdere resultaten

Mijn To-Do lijst

..ons niet meer mee laten voeren in de nieuwste dieetrages en ideeën over wat allemaal goed en slecht voor je zou kunnen zijn. Want dankzij alle tegenstrijdige onderzoeken, is dat de ene dag weer anders dan de dag ervoor.

Met Dertien wil ik meer bewustwording
creëren rondom persoonlijke gezondheid zodat we de dieetcultuur doorbreken waardoor we..

..kijken en denken met gezond verstand. In plaats van producten bestempelen als gezond of ongezond, gaan we eten zien als iets om van te genieten of gewoon als wat het is: brandstof voor je lichaam.

..stoppen met het koppelen van een morele waarde aan bepaalde voedingsmiddelen. Het één is niet beter dan het andere, helemaal niet als we kijken naar het effect ervan op niet alleen onze fysieke, maar ook onze mentale  gezondheid.

..stoppen met het idee dat we ons lichaam moeten “controleren”. Ons lichaam is superslim, geef het de taak terug waarmee het van nature is bedoeld.

..ons leven niet langer laten beïnvloeden door een streven. Eten is niet iets wat we hoeven te verdienen. 

Laten we gezamenlijk een einde maken aan de dieetcultuur die gaande is en ons focussen op persoonlijke gezondheid. Je bent goed zoals je bent. Pas als je dat gaat inzien, krijg je het vertrouwen in je lijf terug en de grip op je leven die jij voor ogen hebt.

 

En help elkaar ook wat meer. Kom niet in de verleiding om iemands proces te bagatelliseren maar zie elke aanpassing en elke stap als een mooie prestatie. Opmerkingen hebben weinig zin, complimenten doen veel meer.

Over de naam Dertien

Bij het getal dertien denk je waarschijnlijk gelijk aan ongeluk. Aan vrijdag de dertiende en het ontbrekende stoelnummer in een vliegtuig. Niet gek. Stiekem is dertien eigenlijk een heel positief getal.

Dertien is een combinatie van één en drie. In de numerologie staat het getal één voor nieuwe ideeën, een nieuw begin en vooruitgang. Bij de drie gaat het om passie, optimisme en inspiratie. Voeg alles samen en je komt op het getal dertien wat staat voor
motivatie, zelfvertrouwen en hard werken.

Beeldmerk Dertien
Logo Dertien

Heb je een vraag?

Vul onderstaand contactformulier in of stuur mij een berichtje via de chat. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op. 

Waar kan ik je bij helpen?
bottom of page