top of page
Gezond eten met groenten en fruit
Dit is het logo van Dertien

Leuk je te ontmoeten! Mijn naam is Nikki.
En om maar gelijk met de deur in huis vallen: ik ben dol op eten maar het is niet altijd mijn beste vriend.

Door de jaren heen ben ik ontzettend veel bezig geweest met diëten. Of het nu was om te herstellen van een eetstoornis, om betere sportprestaties te leveren, of om om te gaan met het prikkelbare darmsyndroom — één ding was vrij duidelijk: ik werd er niet gelukkiger van. Te veel regels en tegenstrijdige adviezen. Om wanhopig van te worden.

​

Pas toen ik in 2020 met de opleiding voedingsleer begon, ontdekte ik hoe voeding écht in elkaar zit en welk effect het kan hebben. Voor ieder mens geldt een andere definitie van gezondheid. Dat is belangrijk om te beseffen.

Ik heb mijn voeding aangepast door alle algemeenheden los te laten en naar mijn eigen lichaam te luisteren. Wat zegt mijn lichaam? Dat blijkt heel veel te zijn.

​

Ik heb meer rust in mijn hoofd en het lukt om te eten op een manier waar ik me goed bij voel. Sporten gaat weer goed en ik durf met een gerust hart alle sociale dingen te doen die ik wil doen. Maar de belangrijkste winst? Ik voel me steeds zelfverzekerder, zit lekker in mijn vel en durf volledig mezelf te zijn. En dat... dát gun ik iedereen!

Van mijn veertiende tot mijn achttiende had ik een eetstoornis (anorexia). Een sterke drang naar controle in onrustige tijden was de oorzaak. Nu leef ik al enkele jaren met het prikkelbare darmsyndroom, wat nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. De communicatie tussen mijn hoofd en buik verloopt niet bepaald vlekkeloos. Het gevolg? Mijn hongersignaal komt niet door, waardoor ik vaak onbedoeld ‘vergeet’ te eten.

​

Weinig eten omdat je geen honger hebt of snel vol zit, valt onder vermijdend/restrictief eetgedrag (ARFID). Net als bang zijn voor de gevolgen van eten. Ik heb ze alle drie. Want hoe leuk ik koken en etentjes ook vindt, aan tafel kan het omslaan in angst. Niet omdat ik bang ben voor mijn gewicht, maar omdat ik bang ben voor de pijn die eten kan veroorzaken.

​

Een eetprobleem hebben maakt voor veel mensen deel uit van het dagelijks leven. Toch rust er nog altijd een taboe op. Vreemd, eigenlijk, want je zou er gewoon over moeten kunnen praten. Daarom wil ik een plek creëren waar we het er wél over kunnen hebben. Thuis, onderweg, in de sportschool, op het werk — overal.

Nikki is oprichter van Dertien

De dieetcultuur is overal en altijd aanwezig. Het dwingt ons voortdurend op zoek te gaan naar een onrealistisch ideaal van 'perfectie', iets wat vaak niet eens gezond of haalbaar is.

Het hebben van een slank lichaam wordt gezien als dé maatstaf voor gezondheid. Pas als je slank bent, zou je gezond en gelukkig kunnen zijn. En iedereen die dat niet is? Die mag calorieën tellen totdat ze een ons wegen.

 

Hoe mensen om je heen over eten praten en wat je ziet op social media of televisie, vormt je overtuigingen rondom voeding. Misschien denk je nu: "Nou, daar heb ik helemaal geen last van." Maar weet je dat zeker? Vraag jezelf eens af welke dingen je hebt laten staan omdat je ergens hebt gelezen dat ze niet goed voor je zouden zijn. Wanneer heb je voor het laatst gezegd dat je ‘gezondigd’ hebt? Of dat je ‘na acht uur niet meer mag eten omdat je daar dik van wordt’? Allemaal voorbeelden van gedachten die voortkomen uit de dieetcultuur, gebaseerd op het idee dat een slank lichaam gelijkstaat aan een gezond lichaam.


Dagelijks krijgen we de boodschap dat we niet goed genoeg zijn. Dat we ons lichaam moeten veranderen, anders zijn we ongelukkig. ‘Gezond zijn’ wordt bepaald door externe prikkels. Dat moet stoppen.

Het to-do lijstje van Dertien

Mijn ambitie

Daarnaast is het tijd dat we de dieetcultuur gaan doorbreken en persoonlijke gezondheid omarmen

Met Dertien wil ik de stille strijd van eetproblemen een gezicht geven en het beeld over eetproblemen eerlijk(er) maken.

Het beeld dat veel mensen hebben, dat een eetprobleem een bewuste keuze is, klopt namelijk niet. Niemand kiest voor een eetprobleem. Het overkomt je, en het ontwikkelt zich sneller dan je denkt.  En in de meeste gevallen gaat het niet eens om het eten zelf, laat staan om ‘dun willen zijn’.

​

Ik wil laten zien dat het oké is als eten lastig is. Dat het er mag zijn zonder schaamte. Dat het oké is om om hulp te vragen, en dat het ook niet erg is als je daar nog niet aan toe bent. Praten over gezondheid kan je leven veranderen. Zeker als het over eetproblemen gaat. Hoe mooi zou het zijn als we het taboe rondom eetproblemen kunnen doorbreken, of zelfs laten verdwijnen?

​

Ik wil een plek creëren waar we een veilig, eerlijk en oprecht gesprek over eetproblemen kunnen hebben. Het label eraf, de waarheid erop. 

Voor ieder mens geldt een andere definitie van gezondheid. Dat is belangrijk om te beseffen. Daarom is het tijd dat we stoppen met het koppelen van een morele waarde aan bepaalde voedingsmiddelen, fysieke uiterlijkheden en het volgen van dieetrages. Dat wat voor mij gezond is, kan voor jou heel anders zijn. Het één is niet beter dan het andere, helemaal niet als we kijken naar het effect ervan op niet alleen onze fysieke, maar ook onze mentale gezondheid.

​

In plaats van ons leven laten beïnvloeden door een streven, Ik leg de focus op persoonlijke gezondheid. Kijken en luisteren naar wat je lichaam jou vertelt, en niet je tijdlijn. Wanneer je kiest voor persoonlijke gezondheid, verdwijnt de druk van het ‘moeten’ en kun je veel beter voor je eigen welzijn zorgen.

Nikki is eigenaar van Dertien

Dertien is dé plek waar we eerlijk en zonder opgetrokken wenkbrauwen over voeding en eetproblemen kunnen praten. 

Wil je de artikelen van Dertien direct in je mailbox? Meld je dan aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief. 

Deze is leuk. Beloofd!

Ik ben een ervaring- en voedingsdeskundige, géén dietist of therapeut. Met Dertien wordt niemand behandelt en medisch advies geef ik niet. Mijn kennis komt door jarenlang zelf een eetstoornis en daarna een eetprobleem gehad te hebben, gecombineerd met de HBO opleiding Inspanningsfysiologie & Voedingsleer en verschillende aanvullende cursussen. Mijn doel is het delen van informatie en het bieden van een veilige eerste stap naar hulp vragen. Ik zal je nooit vertellen wat je moet doen, ik geef adviezen en suggesties onderbouwd door de theorie vanuit Voedingsleer.

Dit is het logo van Dertien

Heb je een vraag?

Vul onderstaand contactformulier in of stuur mij een berichtje via de chat. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op. 

bottom of page