top of page

Dieetcultuur: de feiten, mijn mening en wat jij kan doen

Rozen zijn rood, schoonheidsidealen komen en gaan. Maar de dieetcultuur blijft hardnekkig bestaan. Ik ben opgegroeid ten tijde van het Montignac dieet en de eierkoeken van Sonja Bakker. Hun diëten vierden hoogtijdagen in de jaren 90.  

Waar de een de voorkeur gaf aan minimaal calorietekort (Montignac), sneed de ander flink in de dagelijkse calorieën (Sonja Bakker). Over het resultaat waren ze het echter wel eens: optimaal gewichtsverlies voor een slank lichaam. Want een slank lichaam is een gezond lichaam.


Die boodschap vond je dan ook overal in kranten, tijdschriften, tv-programma’s en reclames. Dit werd later aangevuld door de opkomst van het internet. Niet in de vorm van online advertenties zoals we die nu kennen, maar met de tips gevonden via de zoekmachine Ilse kon je aardig ver komen. Nu is de hele mikmak 24/7 te zien en vieren afvaldiëten zoals Keto, Paleo en Intermittent Fasting glimlachend hun hoogtijdagen.


Een slank lichaam is een gezond lichaam

Die wankele uitspraak uit de jaren ‘90 is in tijden van sociale media nog schadelijker dan je zou denken. We lijken steeds hardnekkiger te denken dat het leven draait om uiterlijk. Daarnaast zou een slank(er) lichaam je ook gelukkiger maken. “Zij zal ongetwijfeld heel gezond en succesvol zijn, kijk hoe slank ze eruitziet”.


Natuurlijk speelt de tijd waarin je opgroeit een rol in hoeverre je dieetrages volgt of niet, maar het gaat te ver om te claimen dat het alleen aan generaties ligt. De dieetcultuur is al jaren diep geworteld in onze samenleving en beïnvloedt hoe we over onszelf en anderen denken. Het komt voort uit een combinatie van commerciële belangen en maatschappelijke idealen. Bedrijven verdienen miljarden aan afslankprogramma's, terwijl de media de boodschap kracht bijzetten door vaak onrealistische lichaamsbeelden te verheerlijken.


Welkom in de dieetcultuur

Ik steek mijn hand in eigen boezem, want ook ik heb in het verleden heel wat voedingstrends uitgeprobeerd. Ken je appeldag nog? Een dag lang alleen maar appels eten zou goed zijn voor het ontgiften van je lijf. Ontbijten met superfoods, nog zo een. Meestal gezond, maar een açai bes of lepeltje hennepzaad zijn ook geen wondermiddelen. Prijzig zijn ze wel. Boter was een tijd lang een grote vijand en dus ging het van mijn brood en uit mijn pan.


Je moet stevig in je schoenen staan om niet mee te gaan in de nieuwste eettrends. De belofte van een 'magische' oplossing die je eindelijk geeft wat je verlangt, kan bijzonder verleidelijk zijn. Sociale druk speelt ook een grote rol, zoals ongevraagde voedingsadviezen of afkeurende blikken wanneer je iets eet dat niet als 'gezond' wordt gezien of minder beweegt dan 'zou moeten'. De dieetcultuur dwingt ons voortdurend op zoek te gaan naar een onrealistisch ideaal van 'perfectie', iets wat vaak niet eens gezond of haalbaar is.


Dit alles zorgt al snel voor een negatief zelfbeeld. Ook de relatie met eten kan hierdoor een flinke deuk oplopen. Daarom ben ik geen fan van de dieetcultuur. Ik wil het heel graag doorbreken. De focus op gezondheid en voeding is niet per definitie slecht of schadelijk. Het is absoluut belangrijk dat we ons bewust zijn van voeding om de groeiende mate van overgewicht tegen te gaan en om gezondheidsvoordelen te behalen. Maar houd in gedachten dat dieettrends en gezondheidsonderzoeken voortdurend veranderen.  Je hoeft er niet altijd in mee te gaan.


Wat ik doe

Door de berg aan informatie is het ontzettend moeilijk om te bepalen wat je wel en niet gaat doen. Pas toen ik met de opleiding voedingsleer begon, ontdekte ik hoe voeding écht in elkaar zit en welke effecten het heeft. Gezondheid is persoonlijk en ziet er voor iedereen anders uit. Met Dertien wil ik de manier waarop we over voeding praten veranderen en de boodschappen die we voorgeschoteld krijgen met gezond verstand bekijken. We zouden minder geobsedeerd moeten zijn door dieetrages. Die komen en gaan, terwijl de waarheid vaak in het midden ligt. Wat voor mij gezond is, kan voor jou weer anders zijn. En dus kijk ik veel liever naar persoonlijke gezondheid.


Wat jij kunt doen

Probeer jezelf te ontdekken zonder de druk van buitenaf. Je lichaam is superslim, dus geef het de taak terug die het verdient en luister naar wat het je vertelt. Daarbij zeg ik niet dat persoonlijke gezondheid ‘lang leve de vrijheid' is en dat je ongecontroleerd alles kunt eten wat je maar wilt. Het is en blijft belangrijk om de basisprincipes van gezonde levensstijl aan te houden. Dat betekent bepaalde producten wel of (liever) niet eten en een minimaal aantal minuten beweging per dag en per week. En qua gewicht? Daar zitten grenswaarden aan verbonden maar het perfecte getal bestaat godzijdank niet.


Hoewel je met persoonlijke gezondheid leert afstemmen op signalen zoals honger en verzadiging, blijft het belangrijk om bewust gezonde keuzes te maken. Dit betekent kiezen voor maaltijden die de juiste en voldoende voedingsstoffen bevatten in plaats van restricties toe te passen en dingen niet eten. Het draait allemaal om de balans tussen luisteren naar je lijf en kiezen met gezond verstand.


Wil jij door de bomen het bos weer zien? Blijf de komende tijd dan lekker hangen en lees mijn blogs. Uiteraard ben ik ook te volgen op Instagram.

Comments


bottom of page