top of page

De Setpoint Theorie: je lijf als koppige thermostaat

Grip krijgen op je gewicht is geen makkie. Het is een flinke klus. Je hebt te maken met gewoontes en een fysieke en eigenwijze automatische piloot: de setpoint theorie. Nog nooit van gehoord? Geen zorgen, je bent niet de enige. Maar na vandaag ben je niet alleen weer wat wijzer, maar hopelijk ook wat meer ontspannen over dat hele gewichtsgebeuren.

Ons lichaam is een slimme multitasker, voortdurend bezig om de boel netjes binnen de lijntjes houden. Denk aan dingen zoals je temperatuur, vochtbalans, pH-waarde… en ja, ook je gewicht. Volgens de setpoint theorie heeft je lichaam een soort sweet spot waar het zich het lekkerst voelt: je set point gewicht.


Je lichaam zal altijd proberen dit gewicht na te streven. Of je nou meer of minder gaat eten, zolang jij maar het best passende gewicht krijgt. Wie dat gewicht bepaalt? Je genen, je hormonen, je mate van beweging – het is een team effort. En je lichaam doet er alles aan om daar lekker te blijven hangen. Slim? Absoluut. Frustrerend als je een dieet probeert? Oh, dat kun je wel zeggen.


Wat er gebeurt als jij denkt 'Ik ga afvallen'

Met elk dieet past je lichaam zich aan en leert het overleven. Het zet de rem op je metabolisme en gaat zuiniger met energie om. Zo kan je langer met weinig voedsel en energie. Maar dan is de dag daar, je hebt je streefgewicht behaald en het dieet is voorbij. Je eetpatroon gaat van de handrem en je lichaam wil zo snel mogelijk alle verloren reserves weer aanvullen, want tsja, wie weet komt er weer zo’n hongersnood aan. Resultaat? Extra vetopslag.


Dat hamsteren gaat best een tijdje door. Je lichaam geeft de strijd om extra vet namelijk niet op voordat je gewicht technisch weer netjes binnen de lijntjes kleurt. Dat maakt dat je na een tijdje je oude gewicht weer terug hebt. En dus raap je jezelf weer bij elkaar en kies je het volgende dieet. Zo begint het hele liedje weer van begin af aan. Hallo, jojo-effect.


Meestal lukt het de eerste paar keer prima om af te vallen. Maar dankzij de overlevingsskills van je lichaam, wordt het fysiek gezien steeds lastiger om af te vallen. Ook krijg je mentaal steeds vaker te maken met het gevoel van falen. Dat resulteert in minder zelfvertrouwen en je voelt je al snel een mislukkeling. Met elk dieet die je doet, groeit de obsessie met je lichaam en met eten. Beslissingen maak je immers alleen nog op basis van ratio waardoor je ongemerkt - en ongewenst-  steeds verder in een schadelijke vicieuze cirkel terechtkomt.


Gewicht, gezondheid en dat modebeeld

Begrijp mij niet verkeerd, het is fantastisch als jij het doel hebt om gezond te willen zijn. Lekker in je vel zitten, gun ik je van harte. Alleen zijn we een beetje kwijtgeraakt wat ‘gezond zijn’ eigenlijk betekent. We leven in een wereld dat gedomineerd wordt door dieetrages. Magische beloftes, strenge restricties en snelle resultaten. Maar dat dat stiekem ten koste gaat van je gezondheid? Daar hoor je weinig over. Dat het volgen van een dieet leidt tot gewichtstoename is al helemaal een goedbewaard geheim.


De grote boodschap hier? Gedrag is de sleutel. Streef niet naar een gewicht gebaseerd op een Instagram-filter. Je lichaam weet wat goed voor je is. Geef het wat liefde en voed het met wat het écht nodig heeft. Spoiler alert: dat zijn geen skinny jeans in maat 36, maar een gezond gewicht waar jij je fijn bij voelt. Laat die diëten voor wat ze zijn. De weegschaal is niet je beste vriend. Tenslotte is gezondheid veel meer dan een cijfertje en een gezonde jij is heel wat meer waard dan passen in S'je.


En dat hele "alles in één keer omgooien"-ding? Nope. Geen goed idee. Het draait om babystapjes. Niemand wordt overnight een schoolvoorbeeld van gezondheid (als er al zoiets zou bestaan) , en dat is helemaal oké. Gezond gedrag ontwikkel je stapsgewijs -zonder overweldigd te raken.



Dertien Dieet Detox

Weg met al die dieetregels en meningen. Met de Dieet Detox zet je een punt achter al die verwachtingen van buitenaf. Het draait volledig om jou en hoe jij je gezondheid wil vormgeven. Een levensstijl zonder invloed van anderen, hoe fijn klinkt dat?






Comments


bottom of page