top of page

Voor ieder mens geldt een andere definitie van gezondheid

Door de jaren heen heb ik me ontzettend veel beziggehouden met diëten. Of het nu was om te herstellen van een eetstoornis, om betere sportprestaties te leveren, of om om te gaan met het prikkelbare darmsyndroom — één ding viel elke keer weer op: ik werd er niet gelukkig van. Te veel regels en een hoop tegenstrijdige adviezen. Om wanhopig van te worden.

Er zijn maar weinig mensen die niet dagelijks met zichzelf in gesprek zijn over wat ze wel of niet eten. Een fijn resultaat van de zeer ongezonde dieetcultuur waar we in leven. Niek gek ook want de eetregels vliegen je om de oren. Wil je gezond zijn, dan zou je weinig koolhydraten moeten innemen, vetten vermijden en alleen nog maar biologisch eten. Vergeet daarbij niet dat gluten slecht zouden zijn, dat je van rood vlees ziek zou worden, o en eet alsjeblieft zoveel mogelijk vezels zodat je het kleinste kamertje van het huis ook goed benut.  Sociale media, kranten, tijdschriften en medici, allemaal doen ze een duit in het zakje.


De “gezonde weg” is een gevaarlijk pad

Alle diëten die je tegenkomt, lijken het beste met onze gezondheid voor te hebben.  Maar wanneer je de geadviseerde regels echt goed bekijkt, ontdek je een bolwerk aan schadelijke aannames en feitelijke onwaarheden. De meest gevaarlijke aanname die dagelijks ons blikveld binnenkomt? Een slank lichaam is een gezond lichaam. Gevaarlijk vanwege de restricties die ermee gepaard gaan. Als je dit niet eet en dat juist wel, dan zit je op de “gezonde weg”. Voordat je er erg in hebt, ontstaat er een tekort aan voedingsstoffen en de gevolgen daarvan zijn simpelweg niet mals.


Factoren die van invloed zijn op jouw gezondheid zijn o.a. je conditie, kracht, uithoudingsvermogen, sportiviteit, flexibiliteit, bloeddruk, gewicht, hormoonbalans, lengte en reactievermogen. Niet perse allemaal aan de buitenkant te zien. Dun zijn is dus nooit maar dan ook nooit een synoniem voor gezond. Net zomin als dik zijn per definitie ongezond is.


Terug naar de basis

We zijn de kunst van luisteren naar onszelf verloren. Innerlijke signalen zoals honger, dorst en verzadiging zijn er niet voor niks. Toch geven we de voorkeur aan externe signalen en oproepen. Onterecht, ons lichaam is superslim en weet precies wat we nodig hebben. Daarvoor heb je geen Google, Instagram of TikTok nodig. Hoog tijd dat we ons lichaam de taak teruggeven die het verdient en met verve kan uitvoeren. 


Voor ieder mens geldt een andere definitie van gezondheid. Dat is belangrijk om te beseffen. Wat voor mij gezond is, kan voor jou weer anders zijn. Het is dan ook belangrijk dat we kijken naar persoonlijke gezondheid. Oftewel, luisteren naar wat ons lichaam ons vertelt. Dat betekent vertrouwen op ons hongergevoel, verzadiging, en verlangens. Eten wanneer we honger hebben en stoppen wanneer we vol zitten.


Persoonlijke gezondheid is uniek en vol ontdekkingen

Waarom is de focus op persoonlijke gezondheid zo belangrijk? Door naar je lichaam te luisteren, bouw je een gezonde relatie op met eten zonder schuldgevoelens of obsessies. De stress rondom eten maakt plaats voor compassie, zelfliefde en zelfvertrouwen. Wanneer je kiest voor persoonlijke gezondheid, leer je de signalen van je lichaam beter kennen en de druk van moeten verdwijnt waardoor je beter voor je eigen welzijn kunt zorgen. 


De weg naar persoonlijke gezondheid is uniek en vol ontdekkingen. Neem vandaag een moment om naar je lichaam te luisteren en ontdek wat het jou te vertellen heeft. Geef jezelf de ruimte om te leren, te groeien en bovenal, goed voor jezelf te zorgen. Je verdient het!

Comments


bottom of page