top of page

Het 'gevaar' van fitgirls


Bekijk een paar fitness reels op social media en de ene ‘fitgirl’ na de andere verschijnt in je tijdlijn. De een wellicht iets strakker en gespierder dan de ander, maar allen vinden ze zichzelf fit en gezond. Is dat ook echt zo? Betekent het hebben van een sixpack of het zijn van maatje 34 daadwerkelijk dat je gezond en fit bent?

Dertien - Het gevaar van 'fitgirls'

We mogen dan wel in een tijdperk van body positivity leven, het in standhouden van de dieetcultuur blijft gaande. Een hardnekkig "ding" wat we maar niet uit onze geheugens kunnen wissen en dus zijn we massaal bezig met ons lijf en ons gewicht. Het hebben van een slank lichaam is de maatstaf voor een fit en gezond leven. In eerste instantie hebben we dat aan de voedingsindustrie te danken, maar ook de invloed van influencers speelt hier inmiddels een belangrijke rol in. "Zij zal ongetwijfeld heel gezond zijn, want jeetje, kijk hoe ze er uit ziet en hoe fit ze leeft". Maar niets is wat het lijkt.


Een 'op papier' gezond lijf, is dat vaak verre van

Iemand kan op Instagram nog zo’n slank lichaam laten zien, dat wil niet zeggen dat diegene daadwerkelijk ook gezond is. Laten we de sixpack van de 'fitgirl' als voorbeeld nemen. Op je scherm ziet het er indrukwekkend uit. Het werk wat ze daarvoor heeft moeten doen, is dat ook. Frequent en consistent trainen om spiermassa te ontwikkelen en een calorietekort creëren om een laag vetpercentage te realiseren. Dat vraagt om discipline, doorzettingsvermogen en goed eten. Maar ook om tijd en geduld. Iets wat veel van ons tegenwoordig niet meer heeft. Resultaten hebben we liever gisteren dan vandaag. Zeker als er geld mee te verdienen valt. En dus is de kans groot, dat het realiseren van die sixpack gepaard is gegaan met overtraining en een dieet vol restricties met een (groot) tekort aan voedingsstoffen als gevolg. Beiden zijn absoluut niet gezond.


Overtraining zorgt voor vermoeidheid, acute spierpijn, slapeloosheid, verminderde eetlust en slechte concentratie. Je prestaties gaan achteruit, blessures komen razendsnel om de hoek kijken en ook de kans op depressie neemt toe. Een tekort aan voedingsstoffen kan zorgen voor verlies van energie, verminderde weerstand, slapeloosheid, gewichtverlies, misselijkheid, hoofdpijn en zo gaat het lijstje nog wel even door. Kortom, een 'op papier' gezond lijf, is dat vaak verre van.


De reden van gevaar

De uitspraak 'één beeld zegt meer dan duizend woorden' geldt voor veel dingen, maar niet als het aankomt op gezondheid. Het wil niet zeggen dat de fitgirl in kwestie in werkelijkheid net zo slank is als op de foto. Niet alleen zijn sommigen heer en meester in photoshoppen, uiterlijkheden zijn ook eenvoudig te manipuleren door middel van lichtinval, filters en poses. Ook kleding kan een hoop illusies veroorzaken. Kleding maakt slank als je verticale lijnen creëert en onderbrekingen in je outfit vermijdt.


Een slank lichaam heeft op deze manier dus niks met fit- en gezondheid te maken. Tel daar de misleidende gezondheid zoals hierboven beschreven bij op en je hebt de reden waarom ik fitgirls, fitfluencers, food influencers en healthgoeroes 'gevaarlijk' vind.


Staar je niet blind

Fit- en gezondheid is namelijk niet iets dat je direct aan de buitenkant kunt aflezen. Factoren die van invloed zijn op jouw gezondheid zijn o.a. je conditie, kracht, uithoudingsvermogen, sportiviteit, flexibiliteit, bloeddruk, gewicht, hormoonbalans, lengte en reactievermogen. Niet perse allemaal aan de buitenkant te zien. Daarnaast is de vorm van je lichaam grotendeels genetisch bepaald. Je kunt het gespierder of strakker krijgen door je voeding, motivatie en beweging, alleen je genen hebben hoe dan ook de overhand.


Staar je niet blind op een foto of reel, het is een eenzijdig beeld in je tijdlijn en geeft een vertekend beeld op de werkelijkheid. Misschien denk je nu: 'dat weet ik toch, ik ben daar niet gevoelig voor'. Maar weet je dat zeker? Vraag je maar eens af welke dingen je hebt laten staan omdat je hebt gelezen dat het niet goed voor je is. Welke producten eet je omdat ‘goed voor je is’ of ‘bijdraagt aan afvallen’? En wanneer heb je voor het laatst gezegd dat je ‘gezondigd’ hebt? Op den duur doen al die mooie plaatjes en praatjes wel degelijk iets met je. De één zal er gevoeliger voor zijn dan de ander, maar dat (perfecte) beelden invloed kunnen uitoefenen is aan de orde van de dag.


Luisteren naar je lichaam

Fit en gezond zijn is niet hoe je eruit ziet; het is hoe je je voelt en hoe optimaal mogelijk je lichaam werkt. En daar ligt dan ook het grootste probleem. Door de huidige dieetcultuur zijn mensen het vertrouwen in hun eigen lichaam kwijtgeraakt. We leven, eten en bewegen vanuit externe triggers zoals eetregels, sportschema’s en diëten. Hierdoor weten we niet meer hoe we moeten luisteren naar ons lichaam.


Luisteren naar je lichaam betekent aandacht besteden aan de signalen die je lijf afgeeft en daar op een respectvolle manier mee om gaan. In plaats van alleen eten en drinken op het ‘juiste moment’, handelen op het moment dat je honger of dorst voelt. Op tijd rust nemen als je vermoeidheid bij jezelf herkent.


Door jezelf de tijd te gunnen om stil te staan bij wat je lichaam je vertelt, los van externe invloeden, ontdek je wat je écht nodig hebt. Dit leidt tot een evenwichtiger leven, meer zelfvertrouwen en een (nog) betere gezondheid. En dat...dat gun ik iedereen!


Het echte plaatje

Natuurlijk zijn er ook influencers die wél het complete plaatje laten zien. Die eerlijk zijn over het werk dat zij verrichten. Die voordelen en successen delen maar ook praten over de nadelen en mislukte pogingen. Die veilig- en duurzaamheid hoog hebben staan. Ze stralen een dosis positiviteit uit van heb ik jou daar, maar durven ook hun minder sterke kanten te tonen. Zoals het zou moeten. Dankjewel daarvoor!

Comentários


bottom of page