Wist je dat de eerste dieetrage al in de 19e eeuw begon? Jawel, Queen Victoria – je weet wel, die Britse koningin die van 1837 tot 1901 de kroon op haar hoofd had – was haar tijd ver vooruit met haar ‘influencer-skills’. Niet alleen zette ze ons aan om in het wit te trouwen, volgens sommige historici was ze ook degene die de basis legde voor het idee dat slank zijn iets deugdzaams was. Thanks, Vic!
In de vroege 20ste eeuw werd die focus op slankheid nog eens aangewakkerd door de filmindustrie en in de jaren ‘50 en ‘60 gingen dieetboeken als warme broodjes over de toonbank. Media sprongen er gretig op in en zo leven we jaar in, jaar uit steeds dieper in een commerciële dieetwereld.
Leven in een dieetcultuur
“Je bent pas gezond als je slank bent”
“Je moet minimaal drie keer per week sporten om gezond te zijn.”
“Dik zijn is ongezond.”
Dit zijn maar een paar van de vele overtuigingen die we dagelijks meekrijgen. De boodschap van de dieetcultuur is glashelder: dun is goed, en afvallen is de sleutel. Pas als je maatje 34 of 36 hebt, ben je gezond én gelukkig. Logisch dus dat jij denkt iets aan je gewicht te moeten veranderen. Dat is heel begrijpelijk, want alles om je heen – mensen, social media, tijdschriften – duwt ons die kant op. Ze laten ons geloven dat slank zijn gelijkstaat aan gezond zijn.
Kans is groot dat je nu denkt: “Nouuuu, Nik, dat valt bij mij wel mee hoor!” Maar weet je het zeker? Wanneer zei je voor het laatst dat je ‘gezondigd’ had? Of dat je iets had ‘verdiend’? Exact. Begrijp mij niet verkeerd; het is fantastisch om gezond te willen zijn. Lekker in je vel zitten gun ik je van harte! Alleen zijn we een beetje kwijtgeraakt wat ‘gezond’ eigenlijk betekent. Is dat écht die sixpack of dat Kate Moss-figuur? Of kan het ook betekenen dat je in maat 40 straalt en geniet? En eh... wie bepaalt dat eigenlijk?
Gevangen in een web van dieet-wijsheden
Als ik naar mijzelf kijk, dan heeft de dieetcultuur mij ook aardig te pakken gehad. Ik heb ontelbare voedingsschema’s gevolgd en een eindeloze lijst aan foodtracking-apps versleten. Overal doken adviezen op die elkaar tegenspraken of een onhaalbaar resultaat beloofden. Al snel voelde ik me gevangen in een web van halve waarheden en veranderende trends.
In 2020 begon ik aan de opleiding Voedingsleer en toen ging er een wereld voor me open. Ik ontdekte hoe voeding écht werkt en leerde dat gezondheid voor iedereen iets anders betekent. Dat besef heeft alles veranderd. Sindsdien ben ik gaan eten vanuit mijn gevoel en intuïtie, zonder vast te houden aan algemeenheden en eetregels. Een verademing!
Intuïtief eten: alles op gevoel en intuïtie
Luisteren naar je lichaam betekent simpelweg dat je let op de signalen die het geeft en daar respectvol mee omgaat. Eten als je honger hebt, drinken als je dorst hebt en rust nemen als je moe bent. Het klinkt misschien reuze eenvoudig, maar het vraagt best wat oefening.
Allemaal kenmerken van intuïtief eten. Een methode om weer op je binnenste zelf te vertrouwen zodat je betere relatie met voeding krijgt.
De methode is gebaseerd op drie pijlers:
✦ Eten om fysieke redenen, niet uit emotie
✦ Vertrouwen op interne signalen om te bepalen wanneer en hoeveel je eet
✦ Onvoorwaardelijke toestemming om te eten waar je zin in hebt, zodra je honger hebt
Het mooie aan intuïtief eten is dat gedrag belangrijker is dan gewicht. De hele methode draait om gewichtsneutraal denken.
Het heeft een tijdje geduurd maar inmiddels komt het fenomeen gewicht eigenlijk niet meer in mijn leven voor. Zowel privé als in mijn werk, kijk ik niet meer getallen. Niet naar die op de weegschaal, niet op de verpakking van een product, niet in een voedingsapp en ook niet het cijfer op het labeltje in een jurk. Gewicht is een gegeven, maar geen belangrijke.
Wat voor mij telt, is dat ik voeding kies die me energie geeft, beweeg en sport omdat ik het leuk vind, en rust neem als ik dat nodig heb – zonder dat dit gekoppeld is aan een maatje meer of minder. Als je het mij vraagt, is dát de sleutel tot een liefdevolle relatie jezelf. Door te luisteren naar je lijf, leer je het waarderen en te respecteren. Je lichaam is superslim, geeft het de taak terug die het van nature hoort te doen.
En zeg nou zelf: op een schaal van 1 tot 10, hoe fijn zou het zijn als je nooit meer over eten hoefde na te denken? Nooit meer piekeren over sporten, nooit meer calorieën tellen, nooit meer honger lijden?
Dertien Dieet Detox
Vergeet dat cijfertje op de weegschaal en weg met al die honderden adviezen, dieetregels en meningen. Het is tijd om afscheid te nemen van de dieetcultuur en de focus op gewicht en formaat. Zet de eerste stap naar een liefdevolle relatie met jezelf en doe de Dieet detox
Comments