Koken, koken en koken. Elke dag weer. Begrijp mij niet verkeerd: koken is leuk. Ontspannend zelfs. Maar er zijn wel meer dingen leuk en ontspannend. Zoals niet koken. Ook wel eens fijn. Zeker met een drukke baan of volle agenda heb je simpelweg niet altijd tijd en zin om (lang) in de keuken te staan. De oplossing hiervoor is vrij simpel: mealpreppen.
Meal...watte?! Mealpreppen: het maken van grote maaltijden voor meerdere dagen. Door maaltijden te plannen en voor te bereiden, verandert je vriezer in een goedkoop, gezond én uitermate gunstig gelegen take-away restaurant. Schop je schoenen uit, hang je jas op en binnen mum van tijd heb je ook je eten op tafel.
Door mealpreppen hoef je mogelijk maar één keer per week te koken en produceer je meer voedsel in minder tijd. Hoe fijn is dat. Daarnaast helpt mealpreppen je ook bij het laten staan van kant-en-klaar maaltijden. Het opwarmen van een zelfgemaakte maaltijd is namelijk net zo snel als het in de oven schuiven van een kant-en-klaar pizza. Klasse!
En nog meer goed nieuws: mealpreppen is vrij eenvoudig. Ik geef je vier tips!
1. Blok een dagdeel en plan naar wat je agenda toestaat
Hoeveel en wanneer je wil mealpreppen kan je helemaal zelf bepalen. Kies een dag waarop je een dagdeel de tijd kan nemen en start met het maken van een planning. Houd hierbij rekening met de afspraken die je die week hebt staan.
Moeten de kinderen naar voetbal- of hockeytraining of ben je die dag laat thuis vanwege werk? Plan op die dag dan iets wat snel in een pan opgewarmd kan worden. Heb je avond vrij, dan zou een ovengerecht prima kunnen werken. Terwijl jij op de bank bijkomt van je dag, doet de oven al het harde werk. Eet er iemand mee? Bereid dan een grotere hoeveelheid voor.
Dagje onderweg? Kies dan een lunch die makkelijk mee te nemen is. Het is een uitdaging om een kop soep in de auto te eten dus maak het jezelf makkelijk en plan die dag een broodje of een wrap als lunch. Zelfde geldt voor tussendoortjes. Smoothie is heerlijk maar gekoeld houden in een warme auto is lastig.
2. Kies recepten op thema en haal alles in één keer in huis
Aan de hand van je planning, kan je aan de slag met recepten. Maak het jezelf makkelijk en filter je zoekopdracht naar recepten door bijvoorbeeld te werken met een weekthema (land, keuken, vegetarisch, lokaal etc) of kies drie hoofdingrediënten uit voor die week (zoete aardappel, spitskool en linzen). Zo voorkom je dat je door de bomen het bos niet meer ziet én je hoeft niet allerlei verschillende producten in huis te halen voor maar één maaltijd. Alles kan je die week opmaken. Dat scheelt voedsel weggooien en het bespaart geld.
Houd bij het kiezen van recepten, ook rekening met de houdbaarheid van producten. Wil je mealpreppen voor een hele week? Kijk dan goed welke producten / maaltijden je in kan vriezen. Niet alles is namelijk geschikt voor de vriezer.
Meerdere keren per week je maaltijden voorbereiden? Dan kan je je maaltijden gerust in de koelkast bewaren. Op zich handig, want hierdoor is het mogelijk om meer te variëren met ingrediënten en dus, hallo meer recepten.
Groente met een hoog vochtgehalte zoals sla, komkommer en ui kan je beter niet invriezen. Ook zuivel is niet om in te vriezen. Verse kruiden, soep, stoofschotels, vlees en brood kan je daarentegen prima in de vriezer gooien. Maak op basis van de recepten een boodschappenlijst en haal dat in één keer. Dat scheelt tijd, bespaart geld en je voorkomt overbodige keuzes omdat je moe of hongerig door de supermarkt loopt.
3. Maak onderscheid tussen voorbereiden en koken
Er zijn nu twee dingen die je kan doen: je kan je maaltijden voorbereiden óf je kookt je maaltijden. Klein nuance verschilletje maar wel een belangrijke.
Met voorbereiden bedoel ik het snijden van de groente, het marineren van het vlees en het mengen van de saus. Mocht je ooit in de horeca gewerkt hebben: dit is jouw eigen mis-en-place. Zo hoef je op de dag zelf geen werk meer te verrichten en kan alles direct de pan in en het vuur op.
Optie twee is het koken van je maaltijden. Dat betekent dat je de maaltijd volgens het recept maakt om het vervolgens af te laten koelen om te bewaren. Op de dag zelf hoef je niet te koken, en is opwarmen het enige wat nodig is. Warm je maaltijd het liefst wel op in een pan en niet in de magnetron. Zo behoud je de vitaminen en mineralen.
4. Ontdooien in de koelkast
Je kunt ervoor kiezen om je maaltijden in zakjes of bakjes te bewaren. Zorg dat alles goed is afgesloten zodat de versheid van je maaltijden overeind blijft. Plak er eventueel een label op zodat je de houdbaarheiddatum altijd in de gaten kan houden.
Laat je maaltijd altijd afkoelen voordat je hem in de koelkast of in de vriezer zet. Kleine porties ontdooien sneller dus houd daar rekening mee als je je bakjes maakt. Haal je maaltijd een dag van tevoren uit de vriezer om te ontdooien in de koelkast.
Eet smakelijk!
Hoe fijn is dit, dankzij mealpreppen hoef je niet meer na te denken over wat je vandaag gaat eten. Het staat tenslotte allemaal al klaar. Enige wat je moet doen, is je aan de planning houden. Eet smakelijk en geniet in alle rust van je snelle maaltijden!
Comentarios