top of page

Weg met dat opgeblazen gevoel

Ook al kun je er niet altijd je vinger op leggen waar darmklachten vandaan komen, ze hebben altijd een oorzaak. Eén van de meest herkenbare darmklacht? Een opgeblazen gevoel. Soms met een dosis winderigheid erbij. Als bonus. Hoe kom je van een opgeblazen gevoel af?


Alles wat je in je lijf stopt, heeft effect op de werking van je lichaam en je gezondheid. Hoe je leeft, bepaalt hoe fit je je voelt. Jouw darmen spelen hier een belangrijke rol in.


Zo werken onze darmen

Het spijsverteringsstelsel bestaat uit je mond, maag en darmen. En er is een uitgang. Het verteren van wat je eet, begint niet -zoals je misschien wel had gedacht- in je mond. Het begint nog daarvóór: het begint als je eten ziet, ruikt of er alleen al aan denkt. Juist, je spijsvertering begint bij je hersenen. Ze bereiden je lichaam voor op het voedsel wat straks gaat komen en zetten de juist enzymen alvast voor je klaar.


Komt het eten eenmaal bij je mond, dan is het belangrijk om goed te kauwen. Door te kauwen neem je de voedingsstoffen straks veel beter op. Doe je het niet, dan kan je een volledige opname van voedingsstoffen...tja... op je buik schrijven.


Door te slikken gaat het voedsel via je slokdarm naar je maag. Het voedsel wordt gekneed en beetje voor beetje doorgegeven aan je dunne darm. Dit is dé plek waar jouw maaltijd verandert in een lading voedingstoffen en dat is het eindproduct waar we het allemaal voor doen. Via het bloed gaan de voedingstoffen je lichaam in en krijgt elke cel de energie die het nodig heeft zodat jij kan bewegen, denken, ademen etc..


Tweede brein

Het bijzondere aan ons spijsverteringsstelsel? Het bestaat uit zoveel verschillende stappen en je hoeft er geen seconde over na te denken. Oké, alleen kauwen en slikken vraagt om enige bewustzijn maar zelfs het bezoekje aan het toilet achteraf hoef je niet in je agenda te zetten.


Ook al gaat alles vanzelf, je darmen verdienen echter wel je aandacht. Niet alleen omdat ze bijzonder goed werk leveren, maar je darmen zijn ook jouw ‘tweede brein’. Na de hersenen bevinden de meeste zenuwcellen zich rondom de darm. Je hersenen en darmen staan in directe verbinding met elkaar, dus iedere ‘kink in de kabel’ heeft direct effect op hoe je je voelt, gedraagt en functioneert.


Een opgeblazen gevoel. Wat nu?

Zoals gezegd, is het hebben van een opgeblazen gevoel een van de meest herkenbare darmklachten die er is. En geen schaamte: iedereen heeft wel eens een keer last van een opgeblazen gevoel!


Gelukkig ervaren de meeste mensen een opgeblazen gevoel alleen als ongemakkelijk. Terecht, want prettig is het zeker niet. Het geeft druk, spanning en je buik zet een paar maten extra uit. Ook kan het voorkomen dat er extra lucht vrijkomt met meer winderigheid als gevolg.


Niet schrikken, maar je darmen bevatten miljarden bacteriën. En miljarden virussen, parasieten en schimmels. Aantrekkelijk he? Toch is het niet nodig om direct met schoonmaakprogramma’s en detoxdrankjes aan de slag te gaan. Ons lichaam houdt van deze bacteriën. Sterker nog, we kunnen niet zonder ze.


Onze darmflora is een opzichzelfstaand ecosysteem en de samenstelling verschilt per persoon, per dag en per moment. Je darmflora is net zo uniek als je vingerafdruk en het heeft een belangrijke link met hoe je je voelt en hoe je functioneert. Wanneer er een juiste balans is qua bacteriën, is er sprake van een gezonde darmflora en heb je een rustige buik. Bij een opgeblazen gevoel is er echter sprake van een disbalans. Wanneer er onverteerd voedsel in je dikke darm terechtkomt, wordt dit door de bacteriën bewerkt en hierbij komen veel gassen vrij. Het zijn deze ongewenste extra gassen die je het opgeblazen gevoel geven.


Het verhelpen van een opgeblazen gevoel is gelukkig mogelijk. Helaas niet door aan een knopje te draaien zodat je ’alles’ in één keer hersteld maar er zijn een aantal dingen wat je wél kunt doen.


Acht tips bij een opgeblazen gevoel

Kleine disclaimer: zoals met veel dingen binnen de wereld van voeding, is niet alles 100% wetenschappelijk bewezen. Zie het daarom ook als opties maar de tips geven geen garanties. Onthoud ook dat elk lichaam uniek is. Hierdoor hebben sommige adviezen wel effect bij persoon A maar niet bij persoon B.

Doe rustig aan

Wanneer je te snel praat, eet of ademt, krijg je extra lucht binnen. En extra lucht is extra klachten. Stapje terug doen tijdens het eten is dus verstanding.


Kauw met aandacht

Hoe beter je kauwt, hoe meer je spijsvertering ervan profiteert. Daarnaast remt het je en wordt het binnenkrijgen van extra lucht voorkomen. Je volgt dus ook direct tip 1 op ;-)


Oer-Hollandse pot

Het voorkomen van een opgeblazen gevoel is een goed excuus om de oer- Hollandse pot vaker op het menu te zetten. Boerenkool en spruitjes bevatten veel antioxidanten en die zorgen goed voor je darmflora. Stampen maar!


Maak je hoofd leeg

Stress is de grootste vijand van je darmen. Het zorgt er namelijk voor dat er minder bloed naar je darmen gaat. Hierdoor worden darmfuncties vertraagd, de opname van voedingsstoffen wordt verstoord en je klachten nemen toe. Dus probeer je hoofd zoveel mogelijk leeg te maken zodat je stressvrij van je maaltijd kan genieten.


Warme dranken

Het lijkt te helpen om op het moment suprême een glas warm water met het sap van een halve citroen te drinken met een snufje cayennepeper. Eventueel klein beetje ahornsiroop toevoegen. De ingrediënten bevorderen jee spijsvertering en verlichten druk en krampen. Ook andere warme dranken zoals groene thee, gemberthee, kamille thee of alleen gekookt water hebben een positieve invloed op je spijsvertering.


Neem je voedingspatroon onder de loep

Teveel vetrijk voedsel verhoogt de kans op verstoring van je darmflora. Beperk daarnaast ook je suikerinname tot het minimale. Hoe gezonder je eet, hoe fijner het is voor je darmen. Gooi je winkelwagentje dus vol met groenten, fruit, volkoren brood, rijst, bonen en havermout. Allemaal in het bezit van vezels en daar houden je darmen van. O, en vergeet ook de ‘vergeten groenten’ niet!


Trakteer jezelf op een papaja

Papaja's zitten boordevol verteringsenzymen die jouw spijsvertering graag een handje helpen. Kan dus geen kwaad om jezelf af en toe te trakteren op een papaja. Dan heb ik het wel over de vrucht en niet over papaja supplementen. Zelf ben ik fan van de papaja-mangosalade van Miljuschka. Al laat ik de koriander met heeel veel liefde achterwege ;-)


Blijf in beweging

Hoe verleidelijk het ook is om met een kruik op de bank te gaan zitten, blijf in beweging. Door te bewegen, stimuleer je darmbewegingen waardoor gassen je lichaam beter kunnen verlaten. Geen gek idee om na het eten een rondje te lopen. Maar het is ook een goede reden om (vaker) te gaan sporten.



Voeding speelt een belangrijke rol bij het verminderen van darmklachten. Wil jij aan de slag met (gezonde) voeding maar kan je wel een steuntje in rug gebruiken? Kijk dan eens naar de verschillende vormen van voedingsbegeleiding. Wie weet zit er wel wat voor je tussen. Een berichtje sturen of vraag stellen, mag natuurlijk ook altijd!










Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page