Hoofd versus lijf: zó leer je weer luisteren naar je lichaam
- Nikki van der Post
- 23 mei
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 24 mei
Gezond zijn is simpel. We zijn het alleen een beetje verleerd. Met behulp van gezondheidsregels proberen we ons lichaam naar de beste versie van zichzelf te leiden. We rennen van de ene dieetrage naar de andere sporttrend, zonder echt even stil te staan wat het met ons lichaam doet. Laat staan écht luisteren naar wat ons lijf ons eigenlijk vertelt.

Begrijp mij niet verkeerd; het is fantastisch om gezond te willen zijn. Lekker in je vel zitten, gun ik je van harte. Alleen zijn we een beetje kwijtgeraakt wat ‘gezond’ eigenlijk betekent. Is dat echt die ene kledingmaat? Of die ene work-out?
Wat nou als gezond leven niet draait om calorieën en gewichten, maar om luisteren naar je lichaam?
Ons lichaam is het slimste, meest kwetsbare én meest waardevolle wat we hebben. Het praat de hele dag honderd uit tegen je, geeft signalen af en brengt boodschappen over. Je lichaam zal altijd precies aangeven wat het nodig heeft om gezond te worden en blijven. Niemand anders dan jijzelf kan aan de vraag gehoor geven, dus het enige wat jij moet doen is ernaar leren luisteren.
En dat is lastig. Onze dagen zijn gevuld met gedachten, plannen, to-do lijstjes en zorgen. Zonder dat we het doorhebben, leven we in ons hoofd. Pas als we pijn hebben, vermoeid zijn of ziek worden, staan we even stil. Maar ons lichaam fluistert allang voordat het begint te schreeuwen.
Door bewust te worden van de signalen van je lichaam kun je gaan eten en bewegen met meer rust in je hoofd. Stress verdwijnt, ruis vervaagd en er ontstaat weer verbinding en plezier. En dát is de basis voor gezond leven.
Leren luisteren doe je zo
Doe een lichaamsscan
Niet met oordeel, maar met nieuwsgierigheid. Door bewust langs elk deel van je lichaam te gaan, geef je jezelf toestemming om even te zijn in plaats van te doen. Je herinnert je lichaam eraan dat het ertoe doet. En misschien ontdek je onderweg iets wat je al te lang over het hoofd hebt gezien.
Noteer je emoties
Door emoties te koppelen aan wat je lijf voelt, ontdek je hoe nauw alles met elkaar verbonden is. Het maakt je gevoel tastbaar en biedt handvatten om beter voor jezelf te zorgen. Kies drie momenten per dag en noteer het volgende: wat voel ik op dit moment emotioneel gezien? Wat voel ik fysiek in mijn lichaam (bijv. gespannen schouders, vlinders in je buik, vermoeide ogen)? En wat zou mijn lichaam nodig kunnen hebben op dit moment?
Neem je dagelijkse keuzes onder de loep
Niet om jezelf te bekritiseren, maar om te ontdekken waar jij goed op gaat. Fysiek én mentaal. Door deze inzichten bewust te maken, leer je afstemmen op wat jij werkelijk nodig hebt – en geef je je lichaam de kans om gehoord te worden. Houd eens bij wat je allemaal op een dag doet en geef aan wat je er van vond. Gaf het energie? Was het een moetje? Onverwachts heel leuk of gepland fantastisch?
Sta soms letterlijk even stil
Een eenvoudige manier om te voorkomen dat je klachten opstapelen of dat je doorgaat terwijl je eigenlijk rust nodig hebt. Want zeg eerlijk, we rennen toch eigenlijk de hele dag gewoon van hot naar her? Stel drie alarmsignalen in op je telefoon, verspreid over de dag. Zodra het alarm gaat, stop even wat je doet. Ook al is het maar 30 seconden. Hoe voelt je lichaam nu? Waar voel je dit het meest? Doe, als dat kan, direct iets kleins wat je lichaam vraagt.

Ben jij alle regels en richtlijnen ook zo zat? Ben je het beu om de hele dag bezig te zijn met eten terwijl je eigenlijk van geen enkele hap kan genieten? En ben je dus eigenlijk wel klaar met dat lijnen? Download de werkbladen 'Bewuste eetmomenten creëren" en leer weer luisteren naar je lichaam.
Comments