top of page

Hoe krachttraining voor meer zelfvertrouwen zorgt

Als je aan krachttraining denkt, denk je misschien aan gespierde, superstrakke personen die in de sportschool voor de spiegel staan te sjorren aan zware gewichten. Een harde kreun hier, een knipoog in de spiegel daar. Toegegeven, er zijn inderdaad fitnessfanaten die binnen dit plaatje passen. Maar het juiste beeld van krachttraining is het natuurlijk allang niet meer.

Er is veel veranderd in de manier waarop we met gewichten trainen. Zo werd krachttraining ooit beschouwd als niet passend voor atleten. Behalve dan voor de atleten die aan gewichtheffen, worstelen of aan de krachtonderdelen van atletiek deden. De combinatie van vrouwen en ‘het krachthonk’ was al helemaal van de zotte. Gelukkig hebben we die tijden achter ons gelaten en zien steeds meer atleten, amateursporters zoals jij en ik én vrouwen de toegevoegde waarde van krachttraining voor je gezondheid en fitheid. Geheel terecht.


Hoe werkt krachttraining?

Leuk dat je vraagt! Ik kan er uren over praten maar laten we de korte versie nemen. De enige manier om sterker worden, is door je spieren bloot te stellen aan gewicht waar ze niet eerder aan zijn blootgesteld zijn (overload noemen we dat). Als je je spieren traint, doe je dat met weerstand en eigenlijk maak je je het zo moeilijk mogelijk. En dan heb ik het niet over de moeilijksgraad van het oplossen een cryptogram (niet te doen!) maar het voor je lichaam steeds wat lastiger maken om te bewegen. Je lijf reageert hierop door veranderingen in je spieren aan te brengen waardoor je de toenemende weerstand steeds beter kan verdragen.


Wanneer je spieren blootstelt aan meer weerstand dan ze gewend zijn, beschadigen ze. Je lichaam gaat je spieren herstellen en laat ze groeien door ze dikker te maken om zo de weerstand de volgende keer aan te kunnen. Slim trucje! En een proces dat supercompensatie heet. Dankzij dit proces van beschadigen en opbouwen, bouw je op lange termijn spiermassa op.


Tot zover de fysieke kant. Kun jij met je lijf een bepaalde weerstand overwinnen, dan maakt dat je mentaal ook sterker. Win-win!


Sterker zelfbeeld, groter zelfvertrouwen

Krachttraining geeft je meer zelfvertrouwen. Door structureel te trainen, blijf je jezelf continu uitdagen, verleg je je grenzen en ga je steeds lekkerder in je vel zitten. Je krijgt een voelbaar soepeler lichaam, je hebt meer energie én je wordt zichtbaar strakker. Tel dit allemaal bij elkaar op en je zelfvertrouwen gaat per training omhoog.


Daarnaast leer je door krachttraining je lichaam goed kennen. Door gericht en gefocust te trainen krijg je meer controle over je spieren en hun bewegingen. Je zal merken dat wanneer je geestelijk sterk bent, je lichaam in werkelijkheid ook sterker wordt. Ook verbeter je je mobiliteit waardoor je letterlijk en figuurlijk krachtiger met beide benen op de grond staat.


Ik heb je nu meerdere redenen gegeven om aan de slag te gaan met krachttraining. Nu is het jouw beurt! Of het nu gaat om algemeen fitter worden, ontspanning, blessurepreventie of juist het verbeteren van kracht voor een specifieke sport, er is altijd wel een vorm van krachttraining die er bij past.



Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page