top of page

Van grip op gewicht naar grip op gedrag

De weegschaal. Je kent ‘m vast wel; zo’n ding waar je op gaat staan en waar je hoge verwachtingen van hebt. Soms werkt-ie mee, soms werkt-ie tegen en is het die vervelende huisgenoot die altijd eerlijk is, maar op de meest ongelegen momenten. Je stapt erop, hoopt en.... krijgt een cijfer waar je alleen maar “Serieus?!” bij kunt mompelen.

Bizar eigenlijk, hoeveel impact een simpel cijfertje op een metalen plaat kan hebben op je dag, je humeur, of je zelfbeeld.

Maar waarom eigenlijk? Is dat cijfer écht de moeite waard? Denk eens na: heb je ooit een compliment gekregen als: 'Wow, je ziet er echt uit alsof je precies X kilo weegt!' Natuurlijk niet. Mensen zien je gedrag, je energie en je glimlach. Of je snauwen, maar dat is een verhaal voor Gerda en Karen.


Hoe dan ook, je staat dus op dat ding. 'Kom op, het is maar een getal,' zeg je tegen jezelf, terwijl je inwendig een potje wil huilen. Blijkbaar kun je niet vertrouwen op je eigen waarneming, want de weegschaal zegt iets heel anders dan jij dacht, hoopt of zou willen. Maar weet je, die weegschaal is helemaal niet belangrijk. Want wat écht belangrijk is, heeft niets met cijfers te maken.


Een les van een driejarige

Het dochtertje van mijn beste vriendin zit in de waarom-fase. Waarom is de lucht blauw? Waarom is de wereld rond? Waarom heeft de hond geen schoenen? Ze gaat net zolang door tot je een existentialistische crisis hebt en uit paniek alleen nog maar hele vreemde antwoorden kan bedenken. Hoewel tikkeltje stressvol, is het ook hilarisch. En het zette mij aan het denken. Want waarom zijn wij volwassenen daar eigenlijk mee gestopt? Misschien moeten wij zelf ook weer eens wat vaker denken als een driejarige. Maar dan wel zonder de driftbuien in de supermarkt.


Heb jij het op dit moment het idee dat je met je gewicht aan de slag moet? Start dan niet met het kopen van een dieetboek of voedingsschema maar ga terug naar de waarom-fase. Waarom wil je dat gewicht? Wat verwacht je ervan? Maar veel belangrijker: hoe wil je je voelen? En waarom?


Waarschijnlijk ben je uitgekomen bij iets diepers dan ‘dat ene getal’. Juist, je ben uitgekomen bij gedrag. De 'Ik moet tien kilo kwijt' heeft het veld moeten ruimen voor 'Ik wil de trap op kunnen zonder dat mijn longen zich gedragen alsof ik net de marathon heb gelopen' en 'Ik wil de energie hebben om eindelijk een potje te winnen van mijn neefje met voetbal'. Zie je het verschil? Het gaat niet over een weegschaalcijfer, maar over wie je wil zijn en hoe je je wil voelen. En zeg nou zelf, deze kleine gedragsdoelen zijn niet alleen motiverender, ze zijn toch ook véél leuker om aan te werken dan eindeloos rekenen in calorieën of kilo’s?


Gedrag > gewicht

Aan de slag met gedrag dus. Om dat te kunnen doen, is het goed om eerst bewust te worden van jouw overtuigingen over eten en gewicht. Wat gedachten en meningen hebben we allemaal. Misschien hoor je al je hele leven dat maat 38 beter is dan maat 42. Ben je bang gemaakt door een kritische partner die je bij elke hap waarschuwde voor diabetes. Of heb je een nare ervaring meegemaakt en gaat dat over wanneer je 25 kilo minder weegt. Geen wonder dat je hoofd tot aan de nok toe gevuld is met overtuigingen.


Iets wat mij heel goed heeft geholpen, is het maken van een overtuigingsoverzicht. Welke gedachten heb ik, waar komt dit vandaan en welk gedrag vertoon ik dankzij deze overtuiging? Ik ben een paar weken lang bij gaan houden wat ik at en dronk. Niet om calorieën te tellen, wat met mijn dyscalculie echt kansloos is, maar om te noteren wat ik dacht en voelde tijdens het eten. Was het honger? Stress? Verveling? Geloof me, je gaat patronen ontdekken waarvan je denkt: “Wow, doe ik dat echt?!” Ehh... ja, dat doe je. Je gaat dingen van jezelf tegenkomen die geen schoonheidsprijs verdienen. En dat is oké. Echt. Geen paniek.


Het inzicht in overtuigingen is essentieel voor je eigenwaarde. Want als je je patronen en denkwijzen weet, kun je ermee werken. Is het echt zo simpel? Ja, eigenlijk wel. Alleen dat betekent niet dat het makkelijk is. Het vergt eerlijkheid naar jezelf toe. Dat kan best even schuren. Maar weet je wat? Dat is goed. Want door eerlijk te zijn, geef je jezelf de kans om keuzes te maken die écht bij jou passen.




Commenti


bottom of page