top of page

Eten op drukke dagen en in chaotische levens

Als jij denkt dat intuïtief eten iets is voor mensen met zen-achtige levens, edelstenen collecties en oneindig veel tijd, heb ik een nieuwtje voor je: dat is niet waar. Intuïtief eten past ook in het leven van iedereen die net als ik heel goed kan vergeten waar je je telefoon hebt neergelegd terwijl je die gewoon in je hand hebt. Ja, jij dus.

Ontbijt voor onderweg

Ken je dat gevoel? Je hebt na een lekkere ochtendspits jezelf op kantoor weten te krijgen, zit in een Teams-meeting waarin teveel mensen hun microfoon aan hebben staan en ondertussen probeert je maag je te vertellen dat je ontbijt - en nee, die koude koffie telt niet - inmiddels drie uur geleden was. Wanneer heb je tijd om naar je lijf te luisteren, laat staan te eten op basis van je gevoel?


The struggle is real! Laten we het daarom eens hebben over hoe we intuïtief kunnen eten zonder een volle dag vrij te nemen of onze drukke levens op pauze te zetten. Alhoewel dat laatste ook niet bepaald een straf is maar goed...


Je onderbuikgevoel is geen achtergrondmuziek

Luisteren naar je gevoel. Eten op basis van je intuïtie. Ik weet het, het heeft een bepaalde zweverigheid maar wees gerust, de stand van de maand met bijpassend sterrenbeeld hebben er niks mee te maken. Intuïtief eten is simpelweg gezegd alleen eten op de momenten dat je honger hebt. Dat betekent niet dat je moet wachten tot je maag knort en o wee als je eerder een hap neemt. Nee, het betekent dat je leert luisteren naar subtiele signalen die je lijf je de gehele dag door geeft.


Knort je maag door de Teams meeting heen? Droge keel van de dorst? Tja, dan ben je eigenlijk al te laat. Je lichaam heeft daarvoor al meerdere keren aangegeven wat van je nodig te hebben. Je hebt het alleen niet gehoord. Aangezien voor achtergrondmuziek. Stel jezelf daarom regelmatig op een schaal van 1 tot 10 de vraag: "Hoe hongerig ben ik nu?" Als je op dat moment een 7 scoort, is het tijd om iets te eten. Dus nog vóór dat je kunt figureren in de Snickers reclame.


Ok, je bent dus een zeventje. Wat gaan we eten?


Snack je slim door de chaos heen

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik heb geen tijd om elke dag een perfect uitgebalanceerde Buddha bowl in elkaar te flansen. Er zijn mensen die dat wel kunnen (superknap!) maar ik zou niet weten hoe ik dat voor elkaar moet krijgen. Zeker doordeweeks niet. Gelukkig draait intuïtief eten, en eigenlijk het hele leven, niet om perfectie. Het draait om praktisch zijn. Houd ik van.


Snacks zijn je redding op drukke dagen. En bij chaotisme. Nee, dat is geen bestaand woord maar je snapte de term direct en ik ben er, zonder arrogant over te komen, meesterlijk goed in. Snacks kan je namelijk overal mee naar toe nemen én ze zijn op iedere plek ter wereld tussen de bedrijven door te eten. Dus stop op dit soort dagen je tas vol met snacks die je voldoening geven (oftewel snacks die écht lekker zijn dus) en die je lichaam van energie voorzien. Denk aan fruit, noten, reep, rauwkost, chocolaatjes en vul de lijst maar aan met andere dingen die met weinig happen en gedoe te eten zijn. Maar sta wel even stil bij de happen die je neemt. Snack of niet, eet met aandacht.


Multitask met aandacht

Ik hoor je denken: "Aandacht? Tijdens het eten? Heb je mijn to-do lijst gezien?" Ja, ik begrijp het. Eten met aandacht klinkt tijdrovend maar is het niet. Je hoeft geen volleerde yogi te zijn, wil je mindfull kunnen eten. Ook in één minuut - ja, één hele minuut - kan je al echt proeven wat je eet. Leg de focus op wat je eet. Of het nou je ontbijt is, lunch of de reddende snacks, ervaar de zintuigelijke ervaringen van eten.


Waarom dit belangrijk is? Nou, twee vliegen in één klap: niet alleen versterk je hiermee de band met je eigen lichaam, maar het maakt je ook minder vatbaar voor al producten die om je aandacht schreeuwen op momenten dat je geen zeven of hoger scoort. Laat je smaakpapillen los en geniet van wat je eet.


Intuïtief eten voor onderweg

Sta je ineens in de file of zijn er alleen fastfoodketens op de route? Geen paniek. Intuïtief eten betekent dat je flexibel bent. Geen "ik-moet-gezond-eten". En ook geen "ik-maak-alles-erger-eten". Het draait allemaal om 'meestal'. Meestal eet je bewust. Meestal beweeg je voldoende. Dus op onverwachte momenten? Dan ben je gewoon mens en geniet je zonder één spoortje schuldgevoel.


Gaat dat vanzelf? Gaat dat makkelijk? Nee zeker niet. Het is een proces van vallen en opstaan. Niks mis mee, dat hoort erbij. Je bent geen robot. En net zoals je niet in één dag hebt leren fietsen, kost ook het aanleren van een nieuwe kijk op je lijf en op je eetgedrag tijd. Dus of je nu van hot naar her rent, midden in een werkcrisis zit of een dag hebt waarop alles misgaat: jouw intuïtie is er altijd. Volg het, dan ben je al een heel eind op weg.






Wil jij bewuste eetmomenten voor jezelf creëren?

Deze handige printables kunnen je helpen! Meteen in je inbox, dus je kunt direct beginnen. Om mee te oefenen of om gewoon altijd te gebruiken.





Comments


bottom of page