Laten we een bekend fabeltje voor eens en altijd de wereld uit helpen: BMI zegt niks - en dan bedoel ik ook echt helemaal niks - over jouw gezondheid. Poeh, dat is eruit! Het is gewoon een getalletje. Helaas is het wel een getal met veel invloed.
BMI. Wie kent het niet? BMI staat voor Body Mass Index en wordt vaak gezien als dé graadmeter van onze gezondheid. Het is ooit ontwikkeld door de Belgische astronoom, wiskundige en socioloog Adolphe Quetele. Hij ontwierp deze index om de kenmerken van een ‘normale man’ te beschrijven. Hiervoor gebruikte hij alleen gegevens van blanke, Europese mannen uit de midden- en hogere klassen.Â
Als je goed naar de functietitel van Quetele kijkt, valt je wellicht één heel belangrijk detail op. Adolphe Quetele was misschien goed met cijfers, een statisticus maar een voedingswetenschapper was hij niet. Hij had ook zeker geen geneeskunde op zijn LinkedIn-profiel staan. Toch baseren we zowel in gezondheidszorg als de moderne samenleving veel op zijn berekening. Vreemd!
De gezondheidszorg zet BMI vooral in als een snel hulpmiddel om trends te signaleren en mensen bewust te maken van hun gewicht. Zo gebruikt BMI je lengte en gewicht om je vervolgens in te delen in een van de volgende hokjes: ondergewicht, normaal gewicht, overgewicht, obesitas of morbide obesitas.
De kritiek op BMI groeit, en terecht. Begrijp mij niet verkeerd, over bewustzijn creëren niets dan goeds want dat is ook heel belangrijk. Maar het is goed om te weten dat BMI oorspronkelijk nooit bedoeld was om iemands fysieke gezondheid vast te stellen. Laten we dus wel eerlijk zijn, het zegt niet veel.
Dit verhaal is onderdeel van de Dertien Dieet Detox. Je leest de gehele waarheid over BMI in mijn handige en praktische werkboek om dieetdenken voor eens en altijd achter je te laten. Neem ook de eerste stap en verander je kijk op gezondheid en voeding. Je lichaam verdient het. Jij verdient het!
Dertien Dieet Detox
Je leert hoe de dieetcultuur te werk gaat, waarom BMI helemaal niks met jouw gezondheid te maken heeft en waarom dieetregels de prullenbak in kunnen. De opdrachten in dit werkboek bieden een praktische manier om zonder regels een gezonde levensstijl voor jezelf te maken. Een boek met meer dan 35 verdiepingsopdrachten die je geheel op eigen tempo kan maken en waardoor je stap voor stap leert kennismaken met Intuïtief eten. Onvoorwaardelijk eet- en beweegkeuze. En weer een liefdevolle relatie met jezelf. Hoe fijn is dat!
Comments