Afvallen is big business. Jaarlijks harkt de dieetindustrie zo'n 60 miljard euro binnen. Best een prestatie, want ze verkopen niet alleen een product wat niet werkt, ze komen er ook nog eens mee weg. Het niet succesvol kunnen volhouden van een dieet ligt immers niet aan hen. Dat ligt aan jou. Maar… is dat wel terecht?

Door de jaren heen ben ik ontzettend veel bezig geweest met diëten. Of het nu was om te herstellen van een eetstoornis, om betere sportprestaties te leveren, of om om te gaan met het prikkelbare darmsyndroom — één ding was vrij duidelijk: ik werd er niet gelukkiger van. De vele regels en tegenstrijdige adviezen zorgden ervoor dat ik steeds minder goed in mijn vel zat. Eten werd een opgave en die spiegel? Ik keek er liever niet meer in.
Diëten zitten zo in elkaar dat je continu bij ze terugkomt. Bij zo’n 80% van de mensen die een dieet heeft gevolgd, komt het verloren gewicht er namelijk gewoon weer aan. Het welbekende jojo-effect. Een vicieuze cirkel waarbij het fysiek gezien bij elke poging steeds lastiger wordt om af te vallen.
Schadelijke gevolgen van een dieet
We leven in een wereld die gedomineerd wordt door dieetrages. Magische beloftes, strenge restricties en snelle resultaten. Maar dat dat stiekem ten koste gaat van je gezondheid? Daar hoor je weinig over, terwijl de gevolgen van diëten niet bepaald bucketlist-items zijn
Er is veel onderzoek gedaan naar de schade die diëten veroorzaken. Het is beste een lange lijst, dus ik pak de gevolgen waarvan ik denk dat ze het belangrijkste zijn voor nu:
✦ Diëten verlaagt je energieverbruik en het laat verzadigingssignalen verdwijnen. Dit veroorzaakt een onbedwingbare trek waardoor het aantal eetbuien toeneemt.
✦ Diëten verhoogt het risico op hartaandoeningen
✦ Een dieet kan een hoop stress veroorzaken. Zo hangt het samen met gevoelens van mislukking, een verminderd gevoel van eigenwaarde en sociale angst
✦ Diëten tast geleidelijk het zelfvertrouwen aan
✦ Diëten geeft een hoger risico op eetstoornissen
Gezondheid is een manier van leven
We groeien op met het idee dat gewicht belangrijk is. Voor onze gezondheid en voor de kans op een gelukkig leven. Maar welzijn is heel individueel. De weg naar gezondheid draait voor de één om rust en regelmaat en is voor een ander juist vol prikkels en onverwachte momenten.
Dé shortcut naar de gelukkigste en gezondste versie van jezelf? Streef niet naar perfectie. Laat de controle los en geniet. Want dat is waar gezondheid maar überhaupt het leven om draait: om plezier, om in het moment te mogen zijn. En het is het vertrouwen in jezelf dat daarvoor nodig is. Voeding is geen optelsom van calorieën, voeding is het verzorgen van je lichaam. Voorzie het dan ook in dat waar het om vraagt, niet met wat je tijdlijn zegt dat het nodig heeft.
Gezond eten draait om de keuzes durven maken, uit te spreken én zonder schuldgevoelens uit te voeren. Het is een manier van leven, geen lijstje met regels. Vraag jezelf de komende dagen maar eens af: wat zou er gebeuren als je wat vaker zouden vertrouwen op je gevoel in plaats van wat je ziet, hoort en leest?
Comments