top of page

Checklist voor een goede nachtrust

De hele dag door doen we van alles (en vinden we ook dat we dat moeten doen). We werken en we leren. We wassen, strijken, koken en houden het huis op orde. We voeden kinderen of huisdieren op. En soms allebei. We sporten, bewegen, netflixen en onderhouden een sociaal netwerk. Maar vergeet je niet om naast al die actieve dingen ook iets heel passiefs te doen? Juist... slapen 😴!


Wist je dat we – als het goed is – ongeveer een derde van ons leven in dromenland doorbrengen? Voor de een klinkt dat hemels, voor een ander misschien meer als verloren tijd. Dat laatste is het zeker niet. Slaap is misschien wel de meest onderschatte factor voor een gezond en stabiel voedingspatroon.


Jazeker, slaap heeft invloed op je voedingskeuzes. Iedereen heeft een andere slaapbehoefte en een ander slaapritme. Maar we kunnen wel stellen dat hoe beter je slaapt, hoe gezonder je keuzes zullen zijn en hoe lekkerder jij in je vel zit. Hoe slechter je slaapt, hoe lager je scoort op een schaal van 1 tot 10 rondom gezond eten. Na een korte nachtrust is de kans groot dat je – vooral ’s avonds – een calorierijke maaltijd naar binnen werkt of flink gaat snacken. Een hormonaal dingetje.


Wil je goede stappen (blijven) zetten in jouw persoonlijke gezondheid, dan is het voorkomen van een nachtje woelen wel zo handig. Hier is een korte checklist voor een goede nachtrust:


Begin de dag met voldoende daglicht en beweeg gedurende de dag regelmatig. Zo kun je bijvoorbeeld een ochtendwandeling maken of de fiets naar je werk pakken. Daglicht is belangrijk voor de regulatie van het slaaphormoon melatonine, en je kunt er beter maar zo vroeg mogelijk mee beginnen.


Zorg dat je slaapkamer op orde is. Denk aan een goed matras, goede ventilatie, fris en schoon beddengoed, een optimale kamertemperatuur, weinig geluid en voldoende duisternis.


Geen inspanning vlak voor het slapen. Ik heb het natuurlijk niet over een goed potje seks, maar denk aan tv-kijken, je mail lezen of Tinderen op je telefoon in het donker. Het licht van je apparaten kan je nachtrust verstoren. Voer ook geen moeilijke gesprekken laat op de avond.


☑ Met een drukke baan of gezin kan dit een uitdaging zijn, maar hoe relaxter je de dag begint, hoe minder je ‘aan’ staat tegen de tijd dat de luiken moeten sluiten.


Houd een zo constant mogelijk slaapritme aan. Ga op regelmatige tijden naar bed en sta vooral op dezelfde tijd op. Het weekend is ideaal om uit te slapen, maar probeer je ritme zo veel mogelijk aan te houden. Niet meer dan 1,5 uur later dan doordeweeks. Je bioritme zal je dankbaar zijn.


Doe niet te hard je best. Klinkt lekker, hè? Heel hard proberen te slapen heeft geen zin en werkt vaak alleen maar tegen. Slaap is een ongecontroleerd proces, dus laat de teugels vieren. Val je niet direct in slaap? Geniet dan van het comfort van je matras en de warmte van je dekens. Ontspan en de slaap komt vanzelf.


Zet de wekker zo neer dat je hem niet steeds ziet. Kies voor een plek dichtbij genoeg om er ’s ochtends een klap op te geven, maar ver genoeg  zodat je de tijd niet constant kunt zien. Het zien wegtikken van de tijd kan onrust geven, waardoor het nog langer duurt voordat je in slaap valt.


Stap met een leeg hoofd in bed. Piekeren helpt je nachtrust niet. Schrijf voordat je gaat slapen je gedachten van je af. Dan hoef je er niet meer aan te denken als je wilt gaan slapen. Doe dit wel op de ouderwetse manier, met pen en papier, anders heb je weer dat blauwe licht. Niet handig!

Comentários


  • Instagram

Leuk als je mij volgt!

bottom of page