top of page

'Binnen acht weken een sixpack!'

Nu de maand van de goede voornemens weer dichterbij komt, strooien sportaanbieders met dit soort mooie beloftes. Binnen mum van tijd ben je sterk, strak en als het even meezit ook direct wat kilo's afgevallen. Mooi verhaal.

Hate to break it to you, maar snelle resultaten zijn een fabeltje. Net zoals je niet in één dag hebt leren fietsen, kost ook het opbouwen van spiermassa tijd. Plus een hoop geduld.


Hoewel ik groot voorstander ben van je lichaam accepteren zoals 'ie is, snap ik ook dat je resultaat wil. Zeker als je daar hard voor werkt, verwacht je wel het een en ander. Helaas word je niet direct gespierder na een keertje trainen. Ook na vier weken fanatiek sporten, zie je niet direct resultaat. Je voelt het wel! Simpele dagelijkse bewegingen worden makkelijker en soepeler. Hijgen bij het traplopen wordt minder. Je slaapt beter. Je productiviteit gaat omhoog. En zo kan ik nog wel even doorgaan.


"Ja, dat is leuk allemaal. Maar hoe lang duurt het dan voordat ik iets zie?" Terechte vraag. Ingewikkeld antwoord. Want zoals altijd, verschilt ook dit van persoon tot persoon. Er zijn een aantal factoren die een rol spelen bij het zichtbaar worden van spieren (oftewel: spierdefinitie).


Motivatie

Willen kan iedereen, maar het ook doen... dat is andere koek. Het begint altijd met een keuze. Als jij écht gemotiveerd bent, zal je bereiken wat je wil bereiken. Is jouw motivatie echter niet zo waterdicht en wankelt het af en toe? Dan kan ik met zekerheid zeggen dat je jouw doel niet gaat halen. Denk dus goed na over wat je doel is en durf jezelf ook de vraag te stellen waarom je dit eigenlijk wil. Als het waarom niet past bij wie je bent, zal je het niet lang volhouden.


Kijk daarnaast naar wat de huidige kansen zijn om het te bereiken. Heb je er tijd voor? En wat is je plan als het lastig wordt? Hoe sterker je motivatie, hoe eerder de resultaten in beeld zullen komen.


Consistentie

Het belangrijkste ingrediënt van spierdefinitie: spieren. Die heb je. Nu nog spiermassa. Voor de ontwikkeling van spiermassa is consistentie heel belangrijk. Dan heb ik het niet over een paar dagen of weken, maar over maanden dan wel jaren. Jep, je moet een tijdje aan de bak. Ben je een gelegenheidssporter? Helemaal niks mis mee, verwacht alleen dan ook geen wonderen. Snel resultaat boeken door je af en toe in te spannen, is niet realistisch.


Welk trainingsvolume je aan moet houden, is afhankelijk van dat wat je wil bereiken. Over het algemeen geldt dat alles wat je aandacht geeft, groeit. Zo ook je spieren. Let wel op: overal waar te voor staat, is niet goed. Te veel en te vaak trainen lijkt effectief maar werkt op den duur averechts.


Afwisseling

Huh? Dat is het tegenovergestelde van wat je net zei. Klopt. Om je spieren voldoende te blijven prikkelen, zul je je work-out zo nu en dan even om moeten gooien. Wissel bijvoorbeeld je deadlift eens af met one leg deadlift, nordic hamstrings curls of back extensions. Zelfde spiergroep, andere oefening en dus een nieuwe prikkel voor je spieren.


Techniek

Een goede basis is het halve werk. Lijkt het soms alsof andere mensen alleen maar naar een barbell hoeven kijken om al sterker te worden terwijl jij net zo hard aan het werk bent alleen met nul komma nul resultaat? Dan kan het zomaar zijn dat je techniek niet op orde is. Je traint wel, maar niet effectief.


Wil je resultaat van je work-out, zal je kwalitatief goed moeten gaan trainen. En dat betekent het onder de knie krijgen van de juiste techniek. Bij een 'slechte' techniek is de kans op blessures veel groter. Ook zal je je spieren niet optimaal op spanning zetten en train je deze spieren dus eigenlijk niet of nauwelijks. Zonde!


Voeding

Om écht spierdefinitie te realiseren, zul je trainen moeten combineren met voeding. Als je nu denkt dat als je maar veel eiwitten eet je automatisch ook meer spieren te zien krijgt, heb je het mis. Eiwitten spelen zeker een belangrijke rol maar je hebt ook koolhydraten voor je dagelijkse energie nodig en vetten voor de afgifte van belangrijke hormonen. Ook vitaminen en mineralen ondersteunen bij spieropbouw en zichtbaarheid. En dus heb je een keuken nodig om spierdefinitie te realiseren. Want wel trainen maar niet goed eten, is water naar de zee dragen. Zinloos.



Moraal van dit verhaal: 'Binnen acht weken een six pack' is een fabeltje. Het is afhankelijk van veel verschillende externe factoren maar vergeet vooral niet dat de vorm van je lichaam grotendeels genetisch bepaald is. Natuurlijk kun je het gespierder krijgen door je voeding en beweging, alleen je genen hebben hoe dan ook de overhand. Kies daarom gewoon voor duurzaam resultaat en wees bereid om tijd en aandacht aan jouw trainingen te geven. Dat is het beste resultaat wat je jezelf kan geven.






Comments


  • Instagram

Leuk als je mij volgt!

bottom of page