Laten we eerlijk zijn: bij het woord "bewegen" schieten velen van ons al in de stress. Flitsen van eindeloze planksessies, NoBull-schoenen met bijpassende Rogue-trui, en "no pain, no gain"-quotes. Moet je daar echt zin in hebben? Absoluut niet!
Instagram posts vanuit de sportschool. Als je mij een beetje kent weet je dat ik daar nogal buikpijn van krijg. Maar ik moet stiekem opbiechten dat ik vorige week als een soort wannabe fitfluencer zelf ook een gym-update de lucht in heb gegooid. De dumbbells lagen nog niet koud terug in het rek, of mijn story ging viraal... eh, online.Â
Even voor mezelf rechtkletsen: de boodschap was zeer gemeend en nodig. Ook met één wekelijkse training heb je al gezondheidsvoordelen te pakken. Echt waar! Als personal trainer zie ik het vaak gebeuren: de ‘ik-moet-drie-keer-per-week-trainen-motivatie’. Een mooi streven, maar is het ook een realistisch streven? Jij kan die drie keer per week wel willen, maar in 99% van de gevallen zet een drukke agenda daar al gauw een streep door. En dan wordt de sportles afgezegd, het hardlopen verschoven, of komt het "doe in het weekend thuis wel iets"-scenario om de hoek kijken.
Iets wat je eigenlijk helemaal niet wilt en dus komt de frustratie naar boven. Je wéét dat je beter voor je lichaam zou ‘moeten’ zorgen, waarom doe je het dan niet? Simpel: het wordt opgelegd vanuit buitenaf. Het moet. Maar dat is geen motivatie, dat is luisteren naar de mening van een ander. Resultaat? Je splinternieuwe sportoutfit vangt meer stof dan zweetdruppels.
Als het om voeding en beweging gaat, ben ik groot voorstander van het Health at Every Size (HAES)-model. HAES biedt namelijk een verrassend fris perspectief op bewegen: doe het voor je lichaam en voor je plezier. Jawel, plezier – je leest het goed! Heb het gewoon leuk, dat werkt als een malle.
Zijn plezier en bewegen twee begrippen die bij jou zelden in dezelfde zin voorkomen? Hier zijn wat tips om je hele lijf toch in beweging te krijgen – zonder erbij te hoeven kreunen als een hernia-patiënt in een yogales.
1. Beweging kan van alles zijn, maar is geen keurslijf
Goed nieuws: bewegen kan werkelijk van alles zijn. Ooit weleens geprobeerd een IKEA-kast in elkaar te zetten zonder bouwplan? Driedubbele punten voor bewegen! Of wat dacht je van een dansje in je woonkamer als je favoriete nummer opkomt? Bonuspunten als je kat geschokt wegrent omdat je moves een beetje té 90’ish zijn. Bewegen hoeft geen strak schema of martelgang te zijn.
Het hoeft ook geen sport te zijn. Sporten en bewegen worden vaak door elkaar gebruikt, maar er is een nuanceverschilletje. Waar bewegen gericht is op algemene gezondheid, richt sporten zich op prestatie en heeft het een hogere intensiteit. Bewegen omvat alle vormen van fysieke activiteit die je lichaam in beweging brengen en is eenvoudig in je dagelijkse routine toe te passen. Sporten daarentegen vraagt om regelmaat en is een vorm van bewegen met een specifiek doel en volgens vaste regels en technieken. Je moet het regelmatig doen om vooruitgang te boeken.
2. Houd de boel een beetje soepel
Je lijf doet keihard zijn best om je door de dag te slepen. Hoe lekker zou het zijn om dat trouwe lichaam af en toe te trakteren op wat beweging om de boel soepel te houden? Zie bewegen als een kopje koffie samen, niet als Kamp van Koningsbrugge. Probeer wat rek- en strekoefeningen na het opstaan of na een lange vergadering waarin je vooral hebt geoefend in beleefd luisteren.
Ga lekker wandelen met de hond en neem de fiets als je sushi-bestelling op gaat halen. Elke vorm van beweging geeft je doorbloeding een duwtje in de rug, en daar gaat je lichaam heel goed op. Rekken is overigens een pijnvrije activiteit. Toch pijn? Ja, dan strek je dus te ver.
3. Probeer iets waar je om kunt lachen
Bij HAES draait het om dingen vinden die jij leuk vindt. Je hoeft niet verplicht in de rij voor de BasicFit te staan, waar iedereen (inclusief mijzelf) er door de hoogglanzende oranje apparaten onbewust toch een beetje uitziet als een sinaasappel. Wat dacht je van iets waar je heerlijk om kunt gniffelen of echt om kan gieren? Een padelles met vrienden of jeu-de-boulesclinic, sup yoga tocht of introductie snelklimmen? Laat dat serieuze "ik-moet-mijn-spiermassa-vergroten"-gedoe maar gewoon effe los, als je maar lacht en je hart sneller gaat kloppen – dat is ook al winst.
4. Doe het voor jezelf – en niemand anders
Beweeg en sport op jouw voorwaarden. Je hoeft je niet te meten aan die sportieve collega met haar marathonplannen. Jij beweegt voor jezelf, op een manier die jouw lichaam ondersteunt en je blij maakt. Misschien is dat een reformer pilates, een keer met een kano het water op, of gewoon een rondje door de duinen. Want voor wie doe je het uiteindelijk? Exact: voor jou.
HAES draait om plezier maken en je lichaam op een relaxte manier ondersteunen, door te luisteren naar wat goed voelt. Het is oké als dat niet elke dag tien kilometer hardlopen is – het mag ook gewoon pyjama-dansen op maandagochtend zijn. Jij mag zelf kiezen hoe je beweegt. Geen "no pain, no gain," maar "more fun, no shame."
Commentaires